Hiep hiep rahoe, Roeselare 1 is terug kampioen geworden. Een dikke proficiat vanwege de vele supporters en sympathisanten. Helaas of voor velen ook gelukkig (?) mogen we niet overgaan. Na onze vrijwillige retraite uit derde, moeten we twee jaar de kat uit de boom kijken vooraleer we terug mogen. In die tijd kunnen de aankomende talenten zich verder ontwikkelen en wie weet kunnen we dan terug ons mannetje/vrouwtje staan in derde? Ploeg 2 deed het ook niet slecht en viel net naast het podium met een knappe vierde plaats. Hieronder een kort verslagje van deze laatste ronde in de Nationale Interclubs, ondanks het behoorlijke eindklassement was het niet de meest legendarische schaaknamiddag van het seizoen. Velen hadden het over hun slechtste match en enige nederlaag dit jaar, de klad zat er bij heel wat schakers in.
Roeselare 2 kreeg nog een taaie tegenstander voor zijn kiezen met Oudenaarde 2 net voor hen gestationeerd in het klassement. Pauwel verscheen goed opgewarmd aan zijn bord na een langere dan voorziene fietstocht naar Roeselare. En eigenlijk was hij nog te vroeg want de bezoekende ploeg had moeite om een parkeerplaats te vinden. Tien na twee stormden ze het lokaal binnen en Pauwel kreeg een Siciliaanse Scheve(ninger) te verwerken. Hij was verrast en na tien zetten liep het dan ook scheef... Een totaal verkeerd gecalculeerd stukoffer bezorgde onze Torrewachter een warme schaaknamiddag. Hij kwam onder zware druk en ontsnapte aan een zekere nederlaag omdat zijn rivaal niet de beste zetten vond. Na wat geruil van stukken verminderde de druk en ons tweede bord kon herademen. In de eindfase kon een verdubbeling van de torens voor een Oudenaardse zege zorgen, maar die kwam er niet. Pauwel kreeg nu de nodige tijd om zijn monarch in veiligheid te brengen en dat bleek genoeg voor remise. Erik nochtans uitstekend 'geplaatst' op het laatste bord speelde zijn slechtste match van het seizoen. De oorzaken waren volgens hem legio: Een mix van beperkte openingskennis, een totaal gebrek aan inspiratie, strategisch mispakken in het middenspel en dan ook nog eens een belabberd eindspel waren méér dan voldoende voor een zure nederlaag. Een aanval die verre van sterk bleek kostte hem een pion die later voor de doodsteek zou zorgen. Yannick begon stevig en zorgde al vroeg voor een drietal pionneneilandjes bij zijn rivaal. Hij noteerde net niet het punt naast zijn naam en dat zou voorbarig blijken, want onze Torrewachter vond de opening en de goede zetten maar niet en ging dan ook uitgeblust in op de puntendeling voorgesteld door zijn overbuur. Het beste heb ik gehouden tot nu: Ons eerste bord Marc was weer eens lyrisch ontroerd. Zou hij een delirium krijgen van verliezen? Ik laat het oordeel aan u over... Marc: "Wat een pracht van een dag, gevuld met de gebruikelijke dosis teleurstelling. Het schaakbord lag daar, een arena van hoop die al snel in rook opging. Een Siciliaanse opening? Ach, waarom de moeite, als de uitkomst toch al vaststaat? De blunder kwam natuurlijk op het perfecte moment – een klein meesterwerk van zelfvernietiging. De stukken keken je aan, niet met spijt, maar met die onmiskenbare blik die zei: ‘Echt? Dit is je beste poging?’ En daar zat je dan, verloren in een slechtere stelling, de wereld lachte, want dat doet ze altijd. Het verlies kwam als een oude vriend, vertrouwd en meedogenloos. Wat is het leven toch een schitterende verspilling."
*Als afsluiter nog dit: Het afgelopen Krekeltornooi in Tielt van vrijdag laatstleden was een groot succes met maar liefst 108 deelnemers. Ook de Torrewachters waren goed vertegenwoordigd met 9 (!) deelnemers. U kunt ze allen (?) terugvinden op deze uitslagen- en fotopagina.
Meester Keirse heeft deze week een partij op zijn bord uit het afgelopen C&D-Tornooi in Gent. Eén van onze Torrewachters nam het daar op tegen een oude bekende van Steven, studiegenoot Kristof Kegels. Beide kompanen studeerden af aan de Gentse Hogeschool voor schaakmeester. Een bizar toeval zorgt er nu vele jaren later voor dat Marc Ulenaers het opneemt tegen Meester Kristof en dat deze partij geanalyseerd wordt door Meester Keirse. De partij zelf was interessant voor de opening. Marc speelde een (in mijn ogen) eerder bizarre nevenvariant van het Italiaans waardoor het snel heel scherp werd. De witspeler (Kristof) kreeg interessante aanvalskansen, maar was daarin net niet doortastend genoeg. Toen Marc het initiatief kon overnemen kantelde het spel heel snel en werd Marcs aanval onhoudbaar. Veel plezier met Video 105: Kristof Kegels - Marc Ulenaers.
De kalender: